Użytkownik
kolejne pytanie zoltodzioba...
jak sie ustawia taka rzecz. chodzi mi o to, ze gdy klikne np. na przycisk Kontakt, chcialbym aby ten dzial? otwieral sie nie na stronie glownej ale na nowej stronie(?)...
jak to sie robi
ps.pytan bedzie wiecej.....
Ja mam zrobione indywidualne zakładki nie z szablonu i można je prosto przekierować aby otwierały się w kolejnym oknie. Tobie jednak zapewne chodzi o przyciski szablonowe z porgramu websitex5, niestety tego nie wiem, ale może ktoś wie
P.S Zadaj nawet milion pytań to forum po to jest
Witam serdecznie. To również jest możliwe do realizacji w WebSite X5. Każdy przycisk jest odnośnikiem do pliku lokalnego lub internetowego. Kiedy tworzysz taki przycisk jak np. "Kontakt" to robisz to w postaci linku. W zakładce "Akcja"programu WebSie X5 otwiera się okno w którym wystarczy zaznaczyć "plik lokalny lub internetowy" i poniżej zaznaczyć otwórz w nowym oknie. I wszystko w tym temacie.
Użytkownik
dzieki za odpowiedzi.
Użytkownik
ale gdzie jest zakladka 'Akcja' , bo nie moge znalesc.
czy dowolny przycisk mam stworzyc w postaci linku , czy on jest juz w postaci linku?
pozdrawiam
sorry, mialem edytowac poprzedni post.
Ostatnio edytowany przez ya (2010-10-31 01:10:21)
Jeżeli wystawiasz obiekt tekstowy to w każdym miejscy możesz go zaznaczy i zrobić z niego link. Po zaznaczeniu fragmentu tekstu ( np: jednego wyrazu lub kilku wyrazów} na górnej belce podświetli się ikonka "wstaw link".Klikasz na nią i wtedy otworzy się okno gdzie jest funkcja akcji. Możesz również zrobić to samo zrobić z poziomem menu. Zaznaczasz jakiś dowolny poziom np: "Kontakt" i klikasz "właściwości poziomu" (taka ikona z rączką) otwiera się okno w którym klikasz przysisk na którym są kropki. Po kliknięciu otwiera się okno z zakładką "Akcja". I tam robisz to co Ci wcześniej napisałem.
Użytkownik
dzieki Bora57.
zrobilem jak napisales.tylko jaki plik lokalny podac?
1. utwórz nową stronę na której będzie ów kontakt. jeśli chcesz możesz utworzyc kopię strony głównej lecz wzbogaconej o kontakt.
2. tak jak tłumaczy Bora57: "Po zaznaczeniu fragmentu tekstu ( np: jednego wyrazu lub kilku wyrazów} na górnej belce podświetli się ikonka "wstaw link"." Wybierasz: 'Strona witryny' i wskazujesz na stronę utworzoną w ptk 1.
3. wracasz do: 'Planowanie witryny' i zaznaczasz stronę utworzoną w ptk 1 i klikasz na czwartą ikonkę u góry; 'Ukryj stronę'.
W ten sposób Twoją stronę z kontaktem będzie można wywołac jedynie za pomocą linku który utworzyłeś w ptk 2 (nie będzie jej w menu).